Lövbiff, larver eller linser – hur äter jag både hållbart och hälsosamt?

Maten vi äter har stor påverkan på både klimatet, miljön och vår egen hälsa. Vilken mat bör vi välja för att både planeten och vi själva ska må bra? Hur väl rimmar det med spaningar kring framtidens matvanor? Och hur får vi bäst folk att välja klokt?

Vår livsmedelskonsumtion orsakar idag ohållbart stora utsläpp av växthusgaser. Det finns förvisso potential att minska utsläppen inom produktionen, men för att Sverige ska klara klimat- och miljömålen måste vi framför allt förändra vilken typ av mat svenskarna äter.

Kosten påverkar även vår hälsa på många sätt, inte bara i form av övervikt utan även genom att skydda mot, eller gynna, utvecklingen av olika sjukdomar. Går det att äta bra, både för den egna hälsan och miljön?

Sen finns det andra faktorer som påverkar vad vi väljer för mat – livssituation, bekvämlighet, intresse, smak, lust och mycket annat. Livsmedelskedjorna gör omfattande analyser kring hur vi kommer att äta i framtiden. Hur går trendspaningarna ihop med hållbarhet och hälsa? Och på vem ligger ansvaret att människor väljer ”rätt” mat? På individen, butiken eller politikerna?

När: 2018-07-04 16:30-17:30

Var: Skogen

Arrangör: Chalmers

Medverkande

Anders Svensson

vd, ICA Sverige

Sara Begner

chefskock, Coop provkök

Fredrik Hedenus

senior forskare i fysisk resursteori, Chalmers

Marie Alminger

biträdande professor i livsmedelsvetenskap, Chalmers

Annika Åhnberg

ordförande, Swedish Nutrition Foundation, fd jordbruksminister

Moderator: Johan Wester

komiker, programledare