Många förknippar rehabilitering med elitidrott eller professionella atleter. Risken för att drabbas av skador är dock hög även för gemene man, oavsett om det gäller vardagsmotion eller tunga lyft på gymmet. En del har dessutom dolda riskfaktorer som de inte tänker på, eller så genomförs träningen på fel sätt.
Hur du kan göra för att hindra träningsrelaterade besvär
Nedan följer några tips som du kan använda för att förebygga skador i leder och muskler:
- Börja med en lätt uppvärming så att musklerna får bra blodgenomflöde. Detta minskar också skaderisken då de är förberedda på fysisk aktivitet.
- Se till att träna olika muskelgrupper olika dagar. På detta vis blir inte en kroppsdel överbelastad.
- Lyssna på kroppens signaler. Om du känner dig trött och hängig, ta en vilodag eller syssla med aktiv vila som promenader.
- Om du får ont när du lyfter vikter bör du reflektera kring vilken slags smärta det är. Känns det som träningsvärk? Eller är något skadat? Hoppa över delmoment som inte känns bra.
- Återkom inte för snabbt till regelbunden träning om du har råkat ut för en skada. Ta hellre några dagar extra för att återhämta dig, istället för att skynda tillbaka och råka ut för en ny åkomma.
Rehabilitering är nödvändigt för alla
Sysslar du med sporter som fotboll, ishockey eller diverse kampsporter finns det risk att du kan ha bestående skador som inte vill läka. När detta sker kan du använda vissa dagar till enbart rehab, det vill säga muskelövningar som stärker området som är skadat.
Har du ont i knät kan du göra lätta marklyft och benpressövningar med låg vikt. Är det istället axeln som strular kan du använda elastiska träningsband. Det finns många olika sätt att stärka kroppen om den har blivit skadad, men det kan till och med vara nödvändigt om du tränar på en högre nivå.
Förutom idrottare och motionärer behöver även de som lider av reumatiska sjukdomar rehabilitering. Tyvärr är det inte många som får hjälp för detta, trots att de har rätt till kompletterande träning.
Lyckligtvis har de flesta gym en försäkring som täcker mot olyckor. Vill du ta reda på mer om försäkringar kan du klicka på länken, men för din egen skull är det bra att du tecknar en separat olycksfallsförsäkring. Detta då du kan råka ramla i löpspåret, eller på väg till och från träningsanläggningen.