Skip to content

Vad ska man äta innan och efter träning?

En måltid kan vara detaljen som blir skillnaden mellan ett bra eller dåligt resultat. Det är därmed viktigt att du äter både innan och efter träningspasset, särskilt då kroppen bryter ned muskler om du inte får i dig mat. Utöver detta är det även a och o att du får i dig rätt kost som innehåller både kolhydrater och proteiner.

Innan träning

Alla är individuella när det gäller mängden kost, men de flesta experter rekommenderar en mindre måltid några timmar före träning. Kolhydraterna ser nämligen till att musklerna får energi under passet, samtidigt som de förhindrar att du får lågt blodsocker.

Det behöver därmed inte vara konstigare än ett par smörgåsar med ost och skinka. Du kan även välja att äta en banan och dricka ett glas mjölk, eller bara ta en frukt. Allt beror egentligen på hur hårt du tänker träna.

Efter träning

När du är klar är det bra om du får i dig mat med mycket kolhydrater och protein. Du bör även äta direkt efteråt, särskilt då kolhydraterna bygger upp energidepåerna och proteinet ökar muskelmassan.

Vilka slags måltider är då att rekommendera efteråt? Här nedan får du några tips:

  • Kött, kyckling eller fisk i kombination med potatis och ris
  • Vegetariska alternativ kan istället inkludera grönsaker, linser, bönor eller tofu
  • Se gärna till att få i dig fetter från oliver, avokado, fet fisk och nötter

Maträtterna kan skilja sig beroende på idrottsaktiviteten

Kosten spelar en avgörande roll, men den som tränar enormt mycket kan faktiskt behöva äta vit pasta som inte brukar rekommenderas i vanliga fall. Om du däremot springer ofta behöver du mer kolhydrater jämfört med den som styrketränar.

Vit ris och kyckling är vanligt förekommande i olika träningsforum när det gäller att gå ned i vikt, men du kan alltid kombinera det med grönsaker och en sås för att få i dig fler näringsämnen. Tänk också på att du inte behöver vara allt för strikt med kosten, det viktigaste är ju trots allt att du rör på dig och mår bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.