Skip to content

Världens mest populära sporter

Nyfiken på vilka som är världens mest populära sporter? Det finns lite olika sätt att mäta popularitet. För att få fram ett resultat används parametrar som hur många som utövar och följer sporten. Det går även att ta med hur många professionella utövare det finns inom sporten och internationella evenemang. Här kan du läsa om fem av världens mest populära sporter.

1. Fotboll – världens populäraste sport

Fotboll räknas som världens populäraste sport. Runt 240 miljoner personer spelar fotboll i världen spritt över 200 länder. Världsmästerskapet, VM i fotboll spelas vart fjärde år och är ett av de evenemang som ses av flest personer.

Världens bäst betalade idrottare är Cristiano Ronaldo. Under en säsong beräknas Ronaldo tjäna runt 125 miljoner dollar när han spelar för Manchester United. Antalet fotbollsfans världen över uppskattas vara 3,5 miljarder personer.

2. Cricket

Cricket måhända inte ha någon större skara fans i Sverige men har runt 3,5 miljarder fans i världen. Cricket är en folkfest i länder som Indien, Bangladesh, Pakistan men även i Australien, England, Västindien och Sydafrika. Matcherna spelas över flera dagar och varar mellan nittio minuter upp till tre timmar. Cricketspelaren Sachin Tendulkar från Indien har runt 107 miljoner följare på sociala medier.

3. Basket

Basket och cricket ligger nära varandra i popularitet. Framför allt finns ett brinnande intresse i USA, Kanada och Kina men även i Japan samt Filipperna. NBA-finalen som är nordamerikanska ligan lockar runt runt 11-15 miljoner personer årligen.

4. Tennis

Miljontals personer spelar tennis och det finns runt en miljard fans runt om i världen. De allra flesta i länder i Sydamerika och Nordamerika. Tennis är även populärt runt om i Asien och Europa. I Sverige lockar Tennisveckan i Båstad runt 100 000 personer varje dag.

5. Friidrott

Friidrott är flera vitt skilda idrottsgrenar men räknas som en idrottsform när de samlas vid samma tävlingstillfälle. Friidrott innehåller populära grenar som löpning, kasttävlingar och hopptävlingar. Under OS är friidrott den populäraste sporten med flest tittare. I Sverige är det inte svårt att förstå hur populärt friidrott är. Folkkära namn Carolina Klüft, Kajsa Bergkvist och Armand Duplantis säger en del hur populärt friidrott är i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *