Desinformation, mediemisstro och näthat – Sverige behöver en nationell MIK-strategi

Utbildningsbakgrund blir allt mer avgörande för hur man konsumerar och värderar nyheter när näthat, desinformationsspridning och misstro mot medier blir vanligare. Hur ska stat, region och myndigheter samverka för att vända utvecklingen och göra svenska medborgare till medieborgare?

 

Medie- och informationskunnighet (MIK) står högt på agendan: Regeringen har tillsatt en nationell utredare för att öka motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat. Västra Götalandsregionen står värd för UNESCO-konferensen Global Media and Information Literacy 2019, samtidigt som Bokmässan uppmärksammar MIK-temat i år. Statens medieråd föreslår att införa ett nationellt medieborgarmärke för att göra alla invånare i Sverige till MIK-kunniga medieborgare. Hur går vi tillväga för att genomföra det – och när får vi en nationell MIK-strategi? 

 

I diskussionen möts representanter från stat och region, Statens Medieråd, SVT och Göteborgs universitet för att diskutera hur vi tillsammans kan motverka desinformation och näthat samt hur Sverige kan bli världens mest mediekunniga land.

När: 2019-07-01 09:15-10:00

Var: Västsvenska Arenan, Havet

Arrangör: Västra Götalandsregionen

Medverkande

Conny Brännberg

ordförande, Kulturnämnden

Anette Novak

direktör, Medierådet

Carl Heath

Nationell utredare

Katti Hoflin

Moderator och kulturchef, Västra Götalandsregionen

Daniel Andersson (L)

1:e vice ordförande, kulturnämnden VGR

Hanna Stjärne

VD, Sveriges Television (SVT)

Ulla Carlsson

UNESCO-professor i yttrandefrihet, Göteborgs universitet

Anna Sibinska

(MP), riksdagsledamot, kulturutskottet